På denna sida:
Framåt vårkanten är det många svenska bilförare som ställer sig frågan när får man byta till sommardäck? Hur länge får jag fortsätta köra på mina vinterdäck innan jag måste byta till sommardäck? Vad gäller för husbil och släp? Och spelar det någon roll om mina vinterdäck är dubbdäck eller dubbfria vinterdäck?
På den här sidan rätar vi ut en del frågetecken rörande de svenska reglerna för sommardäck. Det är vår ambition att hålla sidan aktuell, men för att vara säker på att du har aktuell information rekommenderar vi även ett besök hos Polisen.se (Vinter- och sommardäck) eller Transportstyrelsen.
Under perioden 1 december – 31 mars kräver den svenska lagen att du har vinterdäck eller annan likvärdig utrustning på bilen om du framför fordonet i vinterväglag. Detta innebär att du inte bör byta till sommardäck innan den 1 april om du inte kan tänka dig att låta bilen stå så snart vinterväglag inträffar eller befaras inträffa.
Många bilförare byter omedelbart till sommardäck den 1 april, eftersom de vill köra på vinterdäck så lite som möjligt. Detta är särskilt vanligt i södra Sverige där vinterväglag är ovanligt så pass långt in på vårkanten. I norra och mellersta Sverige ser situationen annorlunda ut och många vill behålla sina vinterdäck på längre än till den 1 april. Så hur länge får jag som längst köra omkring med mina vinterdäck?
Som nämnts ovan kräver den svenska lagen att man har vinterdäck eller annan likvärdig utrustning om man framför bilen i vinterväglag under perioden 1 december – 31 mars. Du ska därmed byta sommardäck mot vinterdäck senast den 30 november.
Många bilförare vill byta från sommardäck betydligt tidigare än så för att inte riskera att överraskas av vinterväglag. Hur tidigt på året du kan byta från sommardäck till vinterdäck beror på om dina vinterdäck är dubbade eller ej. Om du har dubbfria vinterdäck kan du byta från sommardäck till vinterdäck hur tidigt på hösten som helst, eftersom det är tillåtet att köra på dubbfria vinterdäck året om. Om du däremot har dubbade vinterdäck får du inte byta till dessa förrän den 1 oktober.
Obs! Om vinterväglag uppstår eller befaras innan den 1 oktober träder en undantagsregel i kraft som gör det tillåtet att köra med dubbdäck.
För att inte överraskas av vinterväglag utan att ha vinterdäck tillgängliga bör du i god tid inspektera dina vinterdäck för att se om de fortfarande duger eller om du behöver köpa nya vinterdäck inför den kommande vintersäsongen.
Reglerna för sommardäck, vinterdäck och dubbdäck gäller oavsett om bilen är registrerad i Sverige eller i något annat land.
Som nämnts får du köra på dubbdäck även utanför dubbdäckssäsongen om vinterväglag råder eller befaras uppstå. För att avgöra om det är tillåtet att byta sommardäcken mot dubbdäck utanför dubbdäckssäsongen gäller det därför att ha koll på vad som egentligen menas med vinterväglag. Kortfattat anses det råda vinterväglag i Sverige om någon del av vägbanan är täckt av frost, is, snö eller snömodd. Värt att veta är att vägrenen i detta avseende räknas som en del av vägbanan. I svårbedömda fall är det upp till polisen att avgöra om vinterväglag råder eller ej.
Det finns några specifika undantag som gör att det under vissa omständigheter är tillåtet att köra på sommardäck trots att det är vinterdäckssäsong och vinterväglag råder. Man kan alltså låta bli att byta från sommardäck till vinterdäck. Dessa undantag gäller dock endast om det går att köra med sommardäck utan fara för trafiksäkerheten.
Du får köra med sommardäck under vinterdäckssäsongen trots att vinterväglag gäller om:
Senaste kommentarer