Däckbyte

På denna sida:

Du som kör bil i Sverige årets alla månader rekommenderas att växla mellan sommardäck och vinterdäck (beroende på säsong). Det är emellertid (fortfarande) fullt tillåtet att använda odubbade vinterdäck året om, men det är inte att rekommendera. Friktionsdäck har nämligen mycket dåliga greppegenskaper på barmark vilket bland annat ger längre bromssträckor.

Byta till vinterdäck

Enligt svensk lag ska vinterdäck vara på perioden 1 december – 31 mars i det fall vinterväglag råder. Att notera är emellertid att det är tillåtet att byta till vinterdäck före den 1 december (men inte tidigare än den 1 oktober) om vinterväglag råder. För odubbade vinterdäck, så kallade friktionsdäck, finns inga som helst datum att hålla reda på.

Vad som är ”vinterväglag” är inte riktigt definierat, men klart är att det inte behöver vara full snöstorm ute. Ett antal bilister har de senaste åren blivit bötfällda för att ha kört med sommardäck på körbanor fria från snö men med viss grad av snömodd vid sidan. Tittar vi i de allmänna råd som Transportstyrelsen har tagit fram för att precisera trafikförordningen (1998:1276) står att läsa att vinterväglag bör anses råda i det fall snö, is, frost eller snömodd finns på någon del av vägen. Viktigt att känna till är att vägbanan inkluderar både vägren samt eventuella mellanrum mellan körbanorna.

Vänta inte för länge med däckbytet

Att vänta med däckbytet till sista stund är en dålig idé, detta av flera anledningar. För det första riskerar du att överraskas av ett plötsligt byte till vinterväglag, vilket gör att du i praktiken får ställa bilen fram tills dess att du får tid att byta till vinterdäcken. Det är ju en allvarlig säkerhetsrisk att köra i vinterväglag med sommardäck. För det andra kan du riskera att inte hinna inspektera däcken med avseende på bland annat mönsterdjup och allmänt skick.

Du som granskar dina gamla vinterdäck i god tid kan utan stress köpa nya vinterdäck om så behövs, vilket vanligen innebär att du kan hitta däck som är både billigare och bättre än de vinterdäck du kan få nöja dig med om du stressar in på den lokala däckverkstaden den 30 november eller på årets första vinterdag. Planerar du för däckbytet i god tid kan du till exempel köpa däck på internet och få dem levererade innan det är dags att ta tag i själva däckbytet.

Mer information hittar du på vår sida Byta till vinterdäck. Där hittar du bland annat information om vad som krävs för att ett däck ska räknas som ett vinterdäck enligt svensk lag.

Byta till sommardäck

Eftersom kravet på användning av vinterdäck vid vinterväglag gäller den 1 december – 31 mars kan du byta till sommardäck redan den 1 april. Det finns emellertid några specialregler kring bytet från sommardäck till vinterdäck.

  • Om du kör på dubbfria vinterdäck finns inte någon datumgräns för hur länge du får fortsätta köra med dina vinterdäck i Sverige. Det är emellertid förenat med en sämre trafiksäkerhet att använda friktionsdäck på sommarväglag.
  • Om du kör med dubbdäck måste ditt däckbyte till sommardäck genomföras innan den 16 april. Man får endast köra med dubbdäck under perioden 1 oktober – 15 april i Sverige, såvida inte vinterväglag råder eller kan befaras råda.
  • Om vinterväglag råder eller befaras komma att råda måste du inte göra något däckbyte utan får fortsätta köra med dina dubbdäck även efter den 15 april.

Du kan läsa mer på vår sida Byta till sommardäck.

Hur man byter däck

För att byta däck behöver du en domkraft att lyfta upp bilen med samt ett fälgkors eller en fälgnyckel för att lossa muttrarna. Om muttrarna sitter åt hårt kan du behöva ett rör eller liknande som du sätter i fälgkorset för att dra nytta av hävstångseffekten.

I samband med däckbyte, använd gärna en stålborste för att rengöra där bultarna har suttit och smörj sedan in området med kopparpasta innan du sätter på de nya däcken.

För mer detaljerad information, gå till vår sida om Hur man byter däck.